2011. szeptember 20., kedd

A fauvizmus és a colour blocking

A mai bejegyzésemben nemcsak a divat kap nagy szerepet, hanem a művészettörténet is, ezért ez kicsit eltér az eddigi írásaimtól. Az ötlet onnan jött, hogy nemrég megnéztem egy fauvista kiállítást a Szépművészeti Múzeumban, a képeket nézegetve pedig rengeteg hasonlóságot fedeztem fel a fauvizmus és az idén divatos trend, a colour blocking között. Összegyűjtöttem néhány képet, amelyeken érződik, hogy a trend egyik forrása valószínűleg ez a festészeti stílus lehetett.

(Henri Matisse)

A fauvizmus irányzata (melynek jelentése: "vadak") a 20. század elején, a francia impresszionizmusból nőtt ki. Előképeinek tekinthető Van Gogh és Gauguin művészete. Jellemző rá, hogy színeket a korábbiaknál szabadabban, harsányabban alkalmazták, az ábrázolt testek formáit színfoltokkal jelenítették meg. A tiszta, keveretlen színek és a valós látvány között nem volt összefüggés, például egy fának is lehet piros törzse, vagy egy folyó is lehet lila színű. Gyakran az árnyékolást is harsány színekkel oldották meg,  melyeket keverés nélkül, közvetlenül tubusból vittek fel a vászonra. Szívesen alkalmaztak össze nem illő, vagy kontrasztban álló színeket, legtöbbször mégis sikerült megtalálniuk az egyensúlyt, harmóniát a képeken. Az irányzat legjelesebb képviselői közé tartozott Henri Matisse vagy André Derain is.


(Kees Van Dongen)

Most pedig néhány szó a colour blocking trendről. Ennek a divatirányzatnak az a lényege, hogy harsány színű, gyakran kontrasztban álló ruhadarabokat párosítunk, függetlenül attól, mennyire illenek össze. Így akkor sem visz el a fashion police, ha a rózsaszínt pirossal, a narancssárgát lilával viseled. Szinte minden divatház kifutóján látni lehetett egy-egy ilyen összeállítást, így nemcsak idén nyáron, de jövőre is hódítani fog a trend. A sztárvilágban szintén nagy népszerűségnek örvend, egyre többen merik bevállalni a merész összeállításokat. Leggyakoribb kombinációk a piros-pink, lila-narancssárga-zöld, lila-kék, zöld-kék. Egyes tervezők mindehhez még élénk színű sminket is ajánlanak, de a legtöbb helyen a színkavalkád mellett inkább a natúr sminket alkalmazták, mely jobban kiemeli a ruhákat és nem az arcot hangsúlyozza.


(Karen Fields)
Tomcsányi Dóri tervező a sötétebb pink színt párosította zölddel és rózsaszínnel. Ő az egyik első magyar tervező, akire hatással volt a colour blocking trend. A kép legújabb kollekciójából való.


 (André Derain)
Itt is látni, hogy a rózsaszínt minden további nélkül lehet hordani pirossal. Ha ez nem volna elég feltűnő, a vibráló színű sárga táska még rátesz egy lapáttal. Csak a legmerészebbeknek!


 (Márffy Ödön)
A lila-királykék az egyik leggyakrabban megjelenő kombináció, mert annyira nem vad, mégis egyedi. A hozzá választott sárga cipő merész húzás, de a fehér blézer kompenzálja a színkavalkádot.


(Henri Matisse)
Szintén gyakori a sárga-kék-zöld összhangja, annak ellenére, hogy általában azt mondják, a kék és a zöld nem illik össze. Hogy mégis meglegyen az egyensúly, egy olyan kiegészítőt lehet hozzá választani, ami mindkét színnel összeillik (sárga).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése